Monaco: Superyacht Chef Competition ends at the Yacht Club, zero-waste cuisine wins


MONACO, April 07, 2025 (GLOBE NEWSWIRE) -- Creativity, taste, beauty, and above all, sustainability: these were the criteria used to judge the nine chefs competing in the sixth edition of the 'Superyacht Chef Competition', held at the Yacht Club de Monaco. The event, organized by La Belle Classe Academy, the YCM’s training center, in collaboration with Bluewater, brought together professional chefs who usually work aboard superyachts ranging from 36 to 97 meters.

Among the distinguished guests were highly experienced chefs such as Guillaume Gomez, ambassador of the competition, who served four French presidents at the Élysée Palace over a span of 24 years, and Jean-François Girardin, who spent 32 years in the kitchens of the Ritz and is now president of the Société Nationale des Meilleurs Ouvriers de France.

The competition follows a format that is as simple as it is demanding: secret ingredients revealed just minutes before the start, one ingredient chosen by the audience, and 40 minutes to prepare a dish that is original, tasty and, above all, waste-free. The dishes were then evaluated by a panel of experts. Among them was chef Duncan Biggs, tasked with monitoring the sustainability approach of the participants. “I observed how they worked, checked their organization, cleanliness, compliance with food safety standards, and the waste they produced - he explained - The goal is to minimize leftovers, using leaves and trimmings where possible.”

Inside the secret box were unusual ingredients such as seitan, black garlic, mushrooms, lionfish and blue crab. From these, the chefs created dishes that were also visually impressive: risotto-style barley, crispy tempeh, eggplants with coriander, maple syrup sauce. Many vegan options were also presented.

The chefs had the opportunity to showcase their creativity, as they often do in their daily work, within a context that, although refined, still involves some logistical challenges. “The biggest difficulty is sourcing ingredients while at sea or at anchor, even 10 to 15 miles from the coast. And space, which even on large yachts, is always limited,” said Francesco Federico Benassi, chef aboard the 50Steel Almax (50m, Sanlorenzo), a sustainable yacht certified with three stars by the Sea Index, the standard created by the Yacht Club de Monaco to assess the sustainability of vessels over 24 meters.

The winner of the Superyacht Chef Competition 2025 was French chef, Benjamin Ferrand (M/Y Victoria Del Mar - 50m), who has twenty years of experience at sea. “I always try to improve on every yacht I work on - he said - This victory is the result of years of commitment in yachting.”

Wrapping up the event, Bernard d’Alessandri, Yacht Club de Monaco General  Secretary, said: “Our goal is to engage younger generations and show them that one day they could become a chef on board a yacht too. It’s a job that is very different from working in a restaurant. The Superyacht Chef Competition? It will definitely be back next year, the success of this edition proves it.”

For more information:

Press Office LaPresse - ufficio.stampa@lapresse.it

A photo accompanying this announcement is available at:
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/9c44eda1-114c-4208-a63c-53fdea71e679

A video accompanying this announcement is available at:
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/b6d87b03-7892-4241-8bd4-7d070fa31345


Monaco: Superyacht Chef Competition ends at the Yacht Club, zero-waste cuisine wins

THỦ THUẬT HAY

Hướng dẫn cách sử dụng Messenger không cần dùng Facebook chi tiết, dễ hiểu

Sử dụng Messenger không cần dùng Facebook là câu hỏi của rất nhiều người dùng. Chính vì vậy, trong bài viết này, team thủ thuật sẽ hướng dẫn bạn cách sử dụng Messenger mà không cần dùng Facebook một cách chi tiết và dễ

Cách tạo tin nhắn nhóm trên điện thoại Samsung

Tin nhắn nhóm trên điện thoại Samsung hoạt động tương tự như nhóm chat trên Facebook Messenger, cho phép nhiều người trao đổi tin nhắn với nhau được dễ dàng hơn.

Hướng dẫn đăng xuất tài khoản Google trên các thiết bị

Bạn đang dùng tài khoản Google cho một số công việc của mình, nhưng liệu bạn có biết cách thoát, đăng xuất tài khoản này trên các thiết bị ấy không?

Cách làm món bò khô thơm ngon, hợp vệ sinh ngay tại nhà bằng nồi chiên không dầu

Bò khô là món ăn vặt thơm ngon được rất nhiều người yêu thích, nhưng hiện nay trên thị trường lại rất dễ mua phải bò khô chế biến không hợp vệ sinh.

ĐÁNH GIÁ NHANH

Đánh giá nhanh Surface Book 2: bản lề chắc chắn hơn, cấu hình tốt hơn

Cấu hình đã mạnh mẽ hơn và được việc hơn nhờ thế hệ vi xử lý Kaby Lake Refresh - lần đầu CPU dòng U có 4 nhân 8 luồng, thêm vào đó là GPU rời thế hệ Pascal.

Đánh giá Ford Explorer Limited 2017 - Ngập tràn công nghệ và tiện nghi

Explorer vẫn luôn là một trong những dòng sản phẩm quan trọng nhất của Ford kể từ khi mẫu xe này trình làng năm 1990.

Đánh giá chi tiết laptop Lenovo ThinkPad 25 Core i7-7500U

Về cấu hình mẫu ThinkPad TCN thử nghiệm trang bị màn hình cảm ứng 14 inch Full HD, chip Kaby Lake Core i7-7500U, 16GB DDR4 bus 2.400 MHz, đồ họa GeForce 940MX với 2GB GDDR5 và SSD M.2 dung lượng đến 512GB.